ⓘ Societate (sociologie)

                                     

ⓘ Societate (sociologie)

O societate reprezintă un grup de persoane între care se manifestă relații permanente sau o grupare socială ce ocupă un anumit areal geografic și care se supune unei anumite autorități politice și ai cărei membri au în comun anumite aspirații culturale.

Societatea umană este caracterizată prin modelele de relații sociale între oameni. O societate mai mare prezintă adesea structuri de stratificare socială sau dominare în subgrupuri.

                                     

1. Etimologie

Termenul societate derivă din cuvântul din limba franceză société lat. societas, însemnând o asociere prietenească cu ceilalți și provenind de la socius care înseamnă asociat, camarad sau partener de afaceri.

                                     

2. Concepții

În politică

Societățile pot fi structurate politic. În ordinea crescândă a dimensiunilor și a complexității, există grupuri, triburi, șefi de stat și societăți de stat.

                                     

3. Tipuri

Societățile sunt grupuri sociale care diferă în funcție de strategiile de existență, modurile în care oamenii folosesc tehnologia pentru a-și satisface nevoile. Deși oamenii au stabilit multe tipuri de societăți pe parcursul istoriei, antropologii tind să clasifice diferite societăți în funcție de gradul în care diferite grupuri din cadrul unei societăți au acces inegal la avantaje, cum ar fi resursele, prestigiul sau puterea. Practic toate societățile au dezvoltat un anumit grad de inegalitate în rândul poporului lor prin procesul de stratificare socială, împărțirea membrilor unei societăți în nivele cu bogăție, prestigiu sau putere inegală. Sociologii plasează societăți în trei mari categorii: preindustriale, industriale și post-industriale.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →