ⓘ Ministerul Educației (România)

                                     

ⓘ Ministerul Educației (România)

Ministerul Educației este organismul Guvernului României care coordonează sistemul de învățământ din România, stabilește obiectivele sistemului de învățământ în ansamblul său, precum și obiectivele educaționale pe niveluri și profiluri de învățământ.

În exercitarea atribuțiilor sale, Ministerul Educației consultă, după caz, societățile științifice naționale ale cadrelor didactice, federațiile sindicale reprezentative la nivel de ramură, structurile asociative ale autorităților administrației publice locale, ca parteneri sociali, și organizațiile studențești și de elevi, recunoscute pe plan național.

Ministerul Educației decide anual prin ordin al ministrului structura anului de învățământ din România.

Actualul ministru al Educației este Sorin Cîmpeanu actualizare Wikidata.

                                     

1. Nume anterioare ale ministerului

La data de 15 ianuarie 2010, Ministerul Educației și Cercetării a preluat atribuțiile Ministerului Tineretului și Sportului și s-a transformat în Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. După preluare, Ministerul Educației avea șase secretari de stat și 691 posturi, pe lângă demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

La data de 21 decembrie 2012 Ministerul Educației, Cercetării,Tineretului și Sportului s-a împărțit în Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Educației Naționale, acesta din urmă preluând cea mai mare parte din fostul minister.

Din 4 noiembrie 2019, odată cu învestirea cabinetului Ludovic Orban, Ministerul Educației Naționale a fuzionat cu Ministerul Cercetării și Inovării pentru a forma Ministerul Educației și Cercetării.

Odată cu investirea guvernului Cîțu, începând cu data de 23 decembrie 2020 Ministerul Educației Naționale s-a împărțit în Ministerul Educației și Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, primul menționat preluând cele mai multe atribuții ale fostului minister.

                                     

2. Miniștrii educației după 1989

De-a lungul celor 30 de ani după revoluție, în fruntea Ministerului Educației au fost nu mai puțin de 23 de miniștri, fără a-i enumera pe cei interimari.

Aceștia au făcut parte din diferite partide politice sau au fost independenți și au ajuns în fruntea ministerului în funcție de partidul/alianța care a fost la putere în perioada respectivă.

                                     

3. Platforme informatice

Ministerul Educației gestionează direct sau prin intermediul agențiilor subordonate o serie de platforme informatice, care permit accesul la date și utilizarea mai eficientă a resurselor materiale și umane. Printre aceste platforme se numără:

Platforma SIIIR - prezintă informații cu privire la rețeaua completă a unităților din sistemul național de învățământ.

Platforma studyinromania.gov.ro - gestionată de UEFISCDI, oferă informații cu privire la programele de studiu oferite de instituțiile de învățământ superior din România.

Platforma ERRIS - gestionată de UEFISCDI, oferă informații cu privire la infrastructurile de cercetare disponibile în instituțiile de învățământ superior IIS și institutele naționale de cercetare dezvoltare INCD.

Registrul Educațional Integrat REI - gestionată de UEFISCDI cuprinde:

  • Harta instituțiilor de învățământ superior din România
  • Registrul Matricol Unic care include date cu privire la toți studenții din România
  • Date statistice cu privire la studenți

Platforma aracip.eu - gestionată de ARACIP, prezintă informații cu privire la rapoartele anuale de evaluare internă ale unitaților din învățământul preuniversitar evaluate de ARACIP.

Platforma subiecte.edu.ro - prezintă informații cu privire la subiectele și baremele examenelor naționale.

Platforma admitere.edu.ro - prezintă informațiile personalizate privind repartiția computerizată a elevilor la liceu.

Platforma manuale.edu.ro - oferă acces la manualele școlare disponibile gratuit online.

Platforma bacalaureat.edu.ro -e prezintă informațiile privind desfășurarea examenului de bacalaureat precum și rezultatele individuale.

Platforma titularizare.edu.ro - prezintă informațiile privind desfășurarea examenului de titlularizare în învățământul preuniversitar precum și rezultatele individuale.

Brain Map - gestionată de UEFISCDI, reprezintă un instrument de recrutare a experților care doresc să se implice în procesele de evaluare a proiectelor depuse pentru a atrage finanțare prin Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2015-2020. În plus, platforma susține procesul de depunere și evaluare a candidaturii celor interesați să facă parte din diverse comisii de specialitate de la nivelul consiliilor sau organismelor consultative, precum consiliul CNATDCU.

Forum.edu.ro - este forumul oficial de discuții al Ministerului Educației Naționale.                                     

4. Legături externe

  • www.guv.ro - Guvernul României
  • www.mct.ro - Autoritatea Națională de Cercetare Științifică
  • www.e-tineret.ro - Autoritatea Națională pentru Tineret
  • www.edu.ro - Site web oficial
  • Ministerul Educației pe Facebook
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →