ⓘ Științe economice

Universitatea Paris-Dauphine

Universitatea Paris-Dauphine este una din cele șapte universități pariziene. Creată în 1971 după divizarea Universitatea din Paris cu numele de "Université Paris-IX ”, în 2004 a luat numele actual de "Université Paris-Dauphine ”, precum și statutul unei mari instituții, dar nu universitate.

Ksenia Mialo

Ksenia Mialo a fost o politologă, culturologă, publicistă și personalitate publică sovietică și rusă, candidat la științe istorice.

Ștefan din Bizanț

Ștefan din Bizanț sau Ștefan al Bizanțului, a fost autorul unui important dicționar geografic intitulat Etnica. Din dicționarul propriu-zis supraviețuiesc doar câteva fragmente scurte, dar există o epitomă scrisă de un anume Hermolaus, care nu a fost identificat.

                                     

ⓘ Științe economice

Științele economice este știința socială care studiază producția, distribuția și consumul de bunuri și servicii.

Științele economice se împart de regulă în două domenii: economie politică și economia afacerilor.

Economia politică cercetează toate relațiile economice din domeniul microeconomiei, ca rezultat al deciziilor raționale ale actorilor individuali familii, firme și din domeniul macroeconomiei, ca rezultat al interacțiunii sistematice a tuturor agregatelor unei economii.

Economia afacerilor cercetează comportamentul unei unități economice, a unei firme, în condițiile existenței posibilităților și materiilor prime limitate.

Adam Smith, care în anul 1776 a publicat cartea "Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei", este considerat fondatorul științelor economice moderne. În această carte el a criticat mercantilismul care a predominat până în acel moment. Opera sa s-a răspândit în Marea Britanie și SUA și exprima pentru prima dată ideea unei noi direcții științifice, pentru cercetarea activităților economice. Smith a implementat în mod special ideile deja existente ale lui Montesquieu despre separarea puterilor și ideile istoricului David Hume despre motivele umane și despre proceduri.

Economia modernă se bazează pe cercetările și publicațiile lui John Maynard Keynes care în opera sa controversată "The Economic Consequences of the Peace" a criticat plățile reparatorii oferite economiei Germaniei după primul război mondial. Mai presus de toate, teoria sa generală a ocupației forței de muncă, a dobânzii și a banilor a dominat discuțiile despre macroeconomie de-a lungul mai multor secole.

Alături de această economie orientată înspre cerere, de tip keynesian, în a doua jumătate a secolului al XX-lea s-a răspândit și a fost recunoscută o orientare înspre ofertă, monetarismul, care a aparținut economistului Milton Friedman. În domeniul politicii economice, aceste punte de vedere orientate înspre ofertă au fost puse în aplicare de către Margaret Thatcher în Anglia, sub numele de Thatcherismus și de președintele american Ronald Reagan, sub numele de Reaganomics.

În domeniul științelor economice se pornește în prezent de la ideea că nevoile oamenilor sunt teoretic nelimitate. Deoarece mijloacele prin care aceste nevoi pot fi satisfăcute sunt totuși limitate, în mod inevitabil nu pot fi satisfăcute toate nevoile. Bunurile destinate satisfacerii acestor nevoi sunt limitate, economia trebuie să țină cont de acest lucru și să folosească în mod optim bunurile disponibile.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →