ⓘ Drept penal

Funimation

Funimation Global Group, LLC este o companie americană companie de divertisment specializată în dublare și distribuție din mass-media din Asia de Est, în special Anime japonez. Compania a fost fondată de Gen Fukunaga și soția sa Cindy, cu finanțare de către Daniel Cocanougher și familia sa, care au devenit investitori în companie. Cu sediul în Flower Mound, Texas, Funimation este unul dintre principalii distribuitori de anime și alte proprietăți de divertisment străine din America de Nord. A licențiat serii populare, precum Dragon Ball, One Piece, Yu Hakusho, My Hero Academia, Attack on Ti ...

O. J. Simpson

Orenthal James Simpson, poreclit "Sucul", este un fost jucător de fotbal american, actor, purtător de cuvânt și infractor condamnat. El a fost judecat pentru asasinarea fostei sale soții, Nicole Brown Simpson, și a prietenului ei, Ron Goldman. Simpson a fost achitat de crimă în instanța penală, dar ulterior a fost găsit responsabil pentru ambele decese într- un proces civil. Simpson a jucat profesional ca alergător în Liga Națională de Fotbal NFL timp de 11 sezoane, în principal pentru Buffalo Bills din 1969 până în 1977. De asemenea, a jucat pentru San Francisco 49ers din 1978 până în 197 ...

Marele Premiu al Principatului Monaco din 2021

Marele Premiu al Principatului Monaco din 2021 a fost o cursă de Formula 1 care s-a desfășurat între 21 și 23 mai 2021 la Monte Carlo, Monaco. Cursa a fost cea de-a cincea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 din 2021, fiind pentru a șaizeci și opta oară când s-a desfășurat o etapă de Formula 1 în Monaco.

Bobby Shmurda

Ackquille Jean Pollard, cunoscut profesional ca Bobby Shmurda, este un rapper și compozitor american. Alături de Rowdy Rebel, Shmurda este considerat un pionier al muzicii de drill din Brooklyn. A ajuns la faima internațională în 2014, când piesa sa "Hot Nigga" care a ajuns pe locul șase pe Billboard Hot 100. Succesul single-ului a dus la semnarea de către Shmurda a unui acord cu Epic Records. EP-ul său de debut, Shmurda She Wrote, a fost lansat pe 10 noiembrie 2014. La 18 decembrie 2014, poliția din New York l-a arestat pe Shmurda și l-a acuzat, împreună cu alți câțiva membri ai GS9, de c ...

                                     

ⓘ Drept penal

Dreptul penal reprezintă instrumentul prin care se apără cele mai importante valori sociale împotriva faptelor periculoase.

În România, suveranitatea, independența, unitatea și indivizibilitatea statului, persoana, drepturile și libertățile acesteia, proprietatea precum și întreaga ordine de drept sunt valorile sociale importante pe care le apără legea penală română.

                                     

1.1. Noțiunea Dreptului Penal Definiție

Denumirea de Drept penal este folosită în două accepțiuni:

 • 1. Ramură specifică a dreptului, ce reunește sistemul normelor juridice penale;
 • 2. Știință - ramură distinctă a științelor juridice care studiază aceste norme.

În literatura de specialitate, dreptul penal este definit ca o ramură a sistemului de drept, alcătuit din totalitatea normelor juridice legiferate de puterea legislativă, care stabilesc ce fapte constituie infracțiuni, condițiile răspunderii penale, sancțiunile și alte măsuri ce urmează a fi aplicate sau luate de către instanțele de judecată persoanelor care au săvârșit infracțiuni, în scopul apărării celor mai importante valori sociale ale statului de drept.

                                     

1.2. Noțiunea Dreptului Penal Caracteristicile Dreptului penal în România

 • 1. Dreptul penal este o ramură de drept distinctă, care face parte din sistemul dreptului românesc, alături de alte ramuri de drept - dreptul constituțional, dreptul administrativ, dreptul civil etc.;
 • 6. Normele juridice penale se aplică în scopul ocrotirii statului de drept, a ordinii de drept din România împotriva faptelor socialmente periculoase.
 • 4. Dreptul penal este format dintr-o totalitate de norme juridice care au un conținut normativ și care reglementează o anumită sferă de relații sociale, totalitatea normelor jurice penale alcătuind conținutul normativ al legii penale ;
 • 3. Dreptul penal are o structură unitară, întrucât dispozițiile sale, fie din partea generală sau specială, au un caracter unitar, se completează reciproc și nu ar putea exista unele fără celelalte;
 • 5. Normele dreptului penal stabilesc faptele considerate infracțiuni, condițiile de tragere la răspundere penală, precum și sancțiunile ce trebuie aplicate sau luate în cazul încălcării lor;
 • 2. Dreptul penal are o autonomie în raport cu celelate ramuri de drept, deoarece reglementează un domeniu distinct de relații sociale - cele care privesc reacția socială împotriva infracțiunilor;
                                     

2. Obiectul Drepului penal

 • 1. După unii autori, I. Oancea și M. Zolyneak obiectul dreptului penal îl constituie relațiile de represiune penală, care se stabilesc după săvârșrea infracțiunii, între stat și infractor, prin care statul are dreptul și obligația să tragă la răspundere penală pe infractor, iar infractorul are obligația să suporte pedeapsa.

Definiția a fost criticată pentru că reduce obiectul dreptului penal doar la relații de conflict, de represiune penală, nu ține seama de rolul preventiv al dreptului penal.

 • 2. După alți autori, obiectul dreptului penal cuprinde relațiile de apărare socială, relații ce se nasc din momentul intrării în vigoare a legii penale. Legea penală îndeplinind funcția de recomandare și pretindere a unei anumite conduite din partea membrilor societății față de normele jurice penale.

Astfel între stat și membrii săi sub aspect penal se nasc două tipuri de rapoarte jurice penale:

 • 1. Raport juridic de conformare - obligația penală instituită este respectată de destinatarii legii penale;
 • 2. Raport juridic de conflict - obligația cuprinsă în norma penală este nesocotită, săvârșindu-se fapte prin care se pune în pericol sau se vatămă valorile sociale, făptuitorul fiind obligat să suporte sancțiunea prevăzută de norma penală încălcată.


                                     

3. Scopul Dreptului Penal

Scopul dreptului penal este determinat de necesitatea apărării valorilor sociale și a ordinii de drept împotriva criminalității și de combaterea acesteia.

Art.1 din Codul penal prevede că scopul legii penale este de a apăra România, suveranitatea, independența, unitatea și indivizibilitatea statului, persoana, drepturile și libertățile acesteia, proprietatea precum și întreaga ordine de drept. Această enumerare limitativă urmărește să menționeze cele mai importante valori ce pot fi periclitate prin săvârșirea unor infracțiuni.

Alături de celelate ramuri de drept, dreptul penal prin mijloacele sale specifice asigură protecția ordinii de drept prin complexul său de măsuri și reglementări juridice. În același timp problema infracționalității apare nu doar pe plan intern ci și pe plan internațional ce justifică măsurile de reacție socială, politica penală pe care fiecare stat trebuie să o stabilească pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional.

În acest context scopul dreptului penal este de a apăra societatea, în ansamblu, membrii săi, în particular, împotriva oricăror fapte antisociale ce cad sub incidența legii penale.

                                     

4. Subramurile Dreptului Penal

După structura și diviziunea codului Penal, dreptul penal se împarte în două părți:

 • 2. Partea Specială a dreptului penal corespunzătoare normelor din Partea specială a Codului Penal și a legilor speciale cuprinde norme de incriminare care stabilesc conținutul concret al fiecărei infracțiuni și sancțiunile corespunzătoare pentru acestea.
 • 1. Partea Generală a dreptului penal corespunzătoare normelor din Partea generală a Codului penal - cuprinde regulile cu caracter general ce sunt aplicabile părții speciale: dispoziții cu privire la aplicarea legii penale, reglementări referitoare la infracțiune și infractor, la sistemul sancțiunilor de drept penal și criteriile de aplicare a acestora, cauzele care înlătură caracterul penal al faptei etc.

Această sistematizare în partea generală și partea specială, nu diminuează cu nimic unitatea dreptului penal, între cele două părți existând o strânsă legătură și interdependență. C. Bulai, I. Oancea

                                     

5. Surse

 • 2. Costică Bulai - Manual de drept Penal. Partea Generală.
 • 3. facultateadrept.ru
 • 1. Gheorghe Nistoreanu, Alexandru Boroi - Drept Penal. Partea Generală ;


Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →