ⓘ Știința mediului

Leonid Cobâleanschi

Rectorul Leonid Cobâleanschi, profesor universitar, dr. hab. șt. med., a păstrat și a continuat bunele tradiții ale instituției în toate domeniile sale de activitate. A fost preocupat, în egală măsură, de procesul de instruire al studenților, cât și de educația postuniversitară, contribuind la formarea și perfecționarea continuă a cadrelor medicale, didactice și științifice. A coordonat elaborarea primei concepții naționale și a standardului național de pregătire a medicilor și farmaciștilor. A fost inițiatorul reorganizării Institutului de Stat de Medicină din Chișinău în Universitatea de ...

Tianwen-1

Tianwen-1 este o misiune interplanetară a Administrației spațiale a Chinei de a trimite o navă spațială robotică pe Marte, formată dintr-un orbitator, o cameră foto, un lander și un rover. Nava spațială, cu o masă totală de aproape cinci tone, este una dintre cele mai grele sonde lansate spre Marte și transportă 13 instrumente științifice. Misiunea a fost lansată cu succes de la Centrul de Lansări Spațiale Wenchang, la 23 iulie 2020, pe un vehicul de lansare Long March 5. După 7 luni de călătorie, a intrat pe orbita în jurul planetei Marte la 10 februarie 2021. Pentru următoarele 3 luni, s ...

Călin Georgescu

Călin Georgescu este un expert în dezvoltare durabilă, care a lucrat timp de 17 ani în Sistemul Națiunilor Unite, în domeniul conservării mediului. A fost director executiv al Institutului de dezvoltare globală al Națiunilor Unite în perioada 2015-2016. Anterior a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma. A ajuns cunoscut în România după ce a fost propus de Alianța pentru Unirea Românilor în funcția de premier, președintele Klaus Iohannis alegând să-l pună pe Florin Cîțu. Acesta a mai elaborat o strategie de dezvoltare durabilă pentru România în anul 2008, ...

Chiril Draganiuc

Chiril Draganiuc, Moldova – d. 3 iunie 2004, Chișinău, Moldova) a fost un om de știință, medic și om de stat sovietic și moldovean, doctor habilitat în științe medicale. Este autorul a peste 30 de lucrări științifice în domeniul tratamentului tuberculozei pulmonare. A fost, de asemenea, deputat al Sovietului Suprem al URSS al celei de-a VIII-a convocări și deputat al Sovietului Suprem al RSS Moldovenești RSSM.

Vlad Bilețchi

Vlad Bilețchi este un politician român din Republica Moldova și activist unionist. Este președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor din Republica Moldova, partid înregistrat la Chișinău.

Kasos

Kasos sau Casos este o municipalitate grecească insulară din Dodecanez. Este cea mai sudică insulă din Marea Egee și face parte din unitatea regională Karpathos. La recensământul din 2011, a avut o populație de 1084 de locuitori.

Imunocromatografie

Testele imunocromatografice, cunoscute și sub denumirea de teste în flux lateral în flux lateral sau teste rapide, sunt dispozitive simple destinate să detecteze prezența unei substanțe țintă într-o probă lichidă fără a fi nevoie de echipamente specializate și costisitoare. Aceste teste sunt utilizate pe scară largă în diagnosticul medical pentru teste la domiciliu, teste la punctul de îngrijire sau pentru utilizare în laborator. De exemplu, testul de sarcină la domiciliu este un LFT care detectează un anumit hormon. Aceste teste sunt simple, economice și, în general, arată rezultatele în ...

                                     

ⓘ Știința mediului

Știința mediului este o știință interdisciplinară ce studiază interacțiunile dintre componentele fizice, chimice și biologice ale mediului înconjurător, incluzând efectele lor asupra tuturor organismelor și efectele activității umane asupra mediului.

Este un domeniu interdisciplinar în care sunt aplicate cunoștințe din alte discipline științifice sau sociale. Pe lângă fizică, matematică, chimie și biologie, știința mediului face apel și la alte discipline, cum ar fi științele sociale, drept, științe economice pentru a aborda probleme legate de interacțiunile om - mediu înconjurător. În România există programe de licență pentru pregătire interdisciplinară în Știința Mediului.

Trebuie menționat ca e important sa se faca distincție între "știința mediului" și "ecologie", obiectele de studiu și investigație ale acestor două discipline fiind foarte diferite.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →