ⓘ Prim-ministru

Duško Marković

Marković s-a născut pe 6 iulie 1958 în Mojkovac, Iugoslavia. A terminat școala primară și gimnazială în Mojkovac și a absolvit dreptul la Universitatea din Kragujevac. După ce a absolvit la Kragujevac, a început să lucreze în consultanță juridică pentru mina Brskovo din Mojkovac. Este căsătorit și are trei copii.

George Abela

George Abela, KUOM, Malta) este un politician maltez care a fost președinte al Maltei din aprilie 2009 până în aprilie 2014.

Andrei Baciu

Andrei Baciu este un om politic liberal din România, de profesie medic, care îndeplinește funcția de Secretar de Stat al Ministerului Sănătății în Guvernul Florin Cîțu.

Sunshine (film)

Sunshine este un film dramatic, istoric și de război, coproducție Austria–Germania–Ungaria–Canada, în regia lui István Szabó, după scenariul acestuia scris în colaborare cu Israel Horovitz, având premiera în 1999. Filmul are caracterul unei epopei realiste ce rezumă istoria unei familii de evrei din Ungaria pe parcursul a circa 100 de ani, având ca fundal evenimentele istorice din acea perioadă. Este povestea încercării de integrare în societate a membrilor familiei prin asimilare dusă până la renunțarea la identitatea moștenită. Această asimilare se dovedește a fi un eșec prin faptul că î ...

Middle East Media Research Institute

Middle East Media Research Institute este o organizație non-profit care se ocupă cu monitorizarea și analiza rapoartelor media. Ea a fost fondată de către Yigal Carmon, un fost agent al Serviciilor de Informație Israeliene și Meyrav Wurmser, un analist politic israeliano-american. MEMRI afirmă că scopul său este de a "acoperi decalajul lingvistic dintre Orientul Mijlociu și Occident”. Susținătorii activității sale spun că MEMRI luminează lumea exterioară despre informații altfel necunoscute despre Orientul Mijlociu. Criticii descriu MEMRI ca un grup de susținere puternic pro-Israel care, î ...

Pandeli Evangjeli

Pandeli Evangjeli, al cărui nume de familie este scris uneori Vangjeli, Imperiul Otoman – d. 14 septembrie 1949, Korçe, regiunea Korçe, Albania) a fost un politician albanez care a îndeplinit funcții importante în viața politică a Albaniei din perioada interbelică. El a fost inițial un activist politic al Renașterii Naționale Albaneze în colonia albaneză din România și apoi, după obținerea independenței Albaniei, a deținut mai multe poziții cheie în politica Albaniei: președinte al Consiliului Național, președinte al Senatului, președinte al Parlamentului în două rânduri și prim-ministru î ...

Zog I

Zog I, Komuna Lis ⁠, Regiunea Diber, Albania – d. 9 aprilie 1961, Suresnes, Île-de-France, Franța) a fost liderul Albaniei până la ocuparea țării de către Italia Fascistă. A fost mai întâi prim-ministru, apoi președinte și în cele din urmă rege.

Olena Lukaș

Olena Lukaș este o juristă și politiciană ucraineană, fost ministru al justiției din Ucraina și membru al Partidului Regiunilor. A fost distinsă cu titlul de "Jurist emerit al Ucrainei”.

Psara

Psara este o insulă grecească din Marea Egee. Împreună cu mica insulă Antipsara ⁠ formează municipiul Psara. Face parte din unitatea regională Chios, care face parte din regiunea Egeea de Nord. Singurul oraș al insulei și sediul municipalității se numește, de asemenea, Psara. Psara a avut 448 de locuitori la recensământul din 2011. Are un mic port care face legătura cu Insula Chios și cu alte părți ale Greciei.

Senusret al III-lea

Sesostris al III-lea a fost al cincilea faraon al dinastiei a XII-a și a domnit între anii 1870-1831 î.Hr. Numele său de naștere era Sa-en-useret care înseamnă Om al zeiței Useret ", iar numele său de domnie era Khai-kau-re ", adică Manifestarea\ Apariția forțelor Ka, un Re ". {{Infobox pharaoh Sesostris al III-lea a purtat mai multe războaie, în special împotriva Nubiei. În direcția Asiei doar cunoaștem o singură atestare directă a unei acțiuni militare, grație textului stelei demnitarului Khusobek. Textul acestui document precizează faptul că scopul acțiunii militare a fost înfrângerea " ...

Nicolai Baboglu

Nicolai Baboglu a fost un poet, scriitor, traducător și profesor sovietic și moldovean de etnie găgăuză. Alături de Dionis Tanasoglu este considerat drept unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai prozei găgăuze.

Pandeli Cale

Pandeli Cale, Imperiul Otoman – d. 5 august 1923, Salonic, Grecia) a fost un om politic albanez, care s-a numărat printre semnatarii Declarației de Independență a Albaniei și a îndeplinit ulterior funcțiile de ministru al agriculturii și ministru al lucrărilor publice în Guvernul Provizoriu Albanez condus de Ismail Qemali.

Gheorghi Kalinkov

Gheorghi Kalinkov a fost un deputat, diplomat și jurist bulgar, primar al Sofiei în perioada 1918-1920. Pe lângă asta, a fost și doctor în drept, judecător și avocat.

Piața Steaua Neagră

Piața Steaua Neagră, cunoscută și sub numele de Piața Independenței, este o piață publică din Accra, Ghana, mărginită de Stadionul Sportiv din Accra și de Parcul Memorial Kwame Nkrumah. Piața găzduiește adesea sărbătorile anuale de independență, precum și alte evenimente naționale. În prezent, este locul pentru toate paradele civice și militare din Ghana. A fost finalizată în anul 1961, care a coincis cu vizita de stat a reginei Elisabeta a II-a în Ghana.

Octombrie polonez

Octombrie polonez, cunoscut și sub numele de Octombrie polonez 1956 sau perioada de "dezgheț", a marcat o schimbare în politica Poloniei în a doua jumătate a anului 1956. Unii oameni de știință o numesc Revoluția Poloneză din Octombrie, mai puțin dramatică decât Revoluția maghiară din 1956, dar cu impact și mai profund asupra Blocului răsăritean și asupra relației Uniunii Sovietice cu statele sale satelit din Europa Centrală și de Est. În iunie 1956, muncitorii orașului industrial Poznań au intrat în grevă datorită condițiilor proaste de muncă și a escrocheriilor salariale. Demonstrațiile ...

Protestele din Bulgaria (2020)

Protestele din Bulgaria din 2020 au început pe 9 iulie, cu cerințe de demisii ale primului ministru Boyko Borisov și ale procurorului general Ivan Geshev. Aceștia pretind că se opun mafiei, corupției și nelegalității în guvernarea țării, precum și restricțiilor privind libertatea de exprimare. Motivul organizării protestelor este o serie de evenimente legate de acțiunile puterii executive și ale puterii juridice. Cerințele oamenilor protestatari sunt demisia cabinetului și a procurorului general. Sute de demonstrații au avut loc în Captială, inclusiv în fața Guvernului Central, a Parlament ...

                                     

ⓘ Prim-ministru

Un prim-ministru, numit și premier, este un șef de guvern. În plus, în statele federale, statele componente ale federației pot și ele avea câte un guvern propriu, condus de câte un prim-ministru propriu. Pentru Germania și Austria vezi articolul despre cuvântul german Ministerpräsident.

În sistemele parlamentare modelate după sistemul Westminster, premierul este șef de guvern și șeful executivului. În astfel de sisteme, șeful statului sau reprezentantul oficial al șefului statului adesea monarhul, președintele sau guvernatorul general dețin, de obicei, o poziție în mare măsură ceremonială.

                                     

1. Clasificare

Există trei forme de guvernământ principale:

  • În fine, în cele cu formă de guvernământ prezidențială ex.: SUA șeful statului îndeplinește și funcția de prim-ministru.
  • Și în țările cu formă de guvernământ semiprezidențială ex.: Franța, România șeful guvernului este prim-ministrul. Însă șeful statului îndeplinește funcții importante, mai ales în domeniile politicii externe, al celei de apărare și de securitate.
  • În statele cu forma de guvernământ parlamentară prim-ministrul este șeful guvernului, autoritatea executivă în stat, în timp ce șeful statului monarh sau președinte are, cu mici excepții, doar funcții simbolice și se ocupă în general de domeniile politicii externe și cele ale apărării naționale.
                                     

2. Executivul

  • Executivul este format din guvern plus instituția șefului statului.
  • În țările prezidențiale executivul se numește monolitic, deoarece instituția guvernului și cea a șefului de stat sunt conduse de aceeași persoană.
  • În țările semiprezidențiale executivul este divizat din punct de vedere al competențelor: el este format din guvern plus șeful de stat, iar șeful guvernului și cel al statului sunt două persoane diferite.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →