ⓘ Facultatea de Drept a Universității din București

Atanasie Demosthene

Atanasie Demosthene a fost un medic militar român cu gradul de general de divizie, profesor la Facultatea de Medicină din București din anul 1885 și decan al acesteia, titular al catedrei de Medicină operatorie. A fost una dintre personalitățile medicinei din România.

Maria Iliescu

Maria Iliescu a fost un lingvist și filolog austriac, profesor universitar de limbi romanice și lingvistică generală.

Gheorghe Anghel (istoric)

Gheorghe Anghel este un arheolog, muzeograf, cercetător, profesor și istoric român, specializat în istoria feudalismului Transilvaniei.

Constantin Pricop

Constantin Pricop s-a născut la Piatra Neamț, fiind fiul Aurorei Pricop născută Pătrașcu și al lui Constantin Pricop, profesor. Urmează școala elementară la Piatra Neamț, Liceul "Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Filologie, română-franceză, a Universității "Alexandru Ioan Cuza” din Iași, absolvită în 1972. În 1999 devine doctor în filologie al Universității "Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o teză de doctorat despre critica literară din perioadă interbelică, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Constantin Ciopraga. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Alexandru Lipcan (scriitor)

S-a născut în târgul Cahul din ținutul Ismail, gubernia Basarabia Imperiul Rus. În 1934 a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București. A participat la luptele celui de-Al Doilea Război Mondial. După război, în anii 1940 a început să lucreze ca jurnalist. Este autorul romanelor Deșteptarea Пробуждение, 1952, Drumul cu plopi Дорога тополей, 1956 și Lumini la răspântii 1976, povestirii Brumele cad dimineața 1961, culegerilor de proze Când se coace poama 1958, Iulie – luna lui cuptor 1967, ș.a. A tradus din clasica rusă și sovietică. A tradus în "limba moldovenească” Anna Kareni ...

Emil Repciuc

Emil Eugen Repciuc a fost un anatomist român, profesor universitar de anatomie descriptivă la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila” din București. Contribuții în diferite domenii ale anatomiei descriptive, anatomiei topografice și anatomiei patologice, în special în sistemul vascular.

Metz Daniel

În 2000, Daniel Metz a înființat o companie de soluții și servicii software, EBS Romania. În 2013, EBS Romania a fost achiziționată de concernul japonez NTT DATA. Compania are peste 2.000 de angajați, în sedii din România. Sediul central este în Cluj-Napoca, alte birouri sunt în București, Sibiu, Timișoara, Brașov și Iași. Filiala din Serbia se află la Novi Sad. Din mai 2021, Daniel Metz este Președinte al Bordului Executiv NTT DATA Romania Din 2019, a devenit membru al Societății Academice de Management din România SAMRO. Din 2020, este membru al Comisiei Fundației "Alma Mater Napocensis” ...

                                     

ⓘ Facultatea de Drept a Universității din București

Facultatea de Drept este una dintre cele mai vechi facultăți ale Universității din București, avînd o bogată tradiție în cadrul învățămîntului juridic românesc. În anul 1832, în urma reformei școlare a lui Petrache Poenaru, la Colegiul Național Sf. Sava sunt create cursuri superioare juridice și științifice.

La 17 octombrie 1850 ia ființă Facultatea de Drept, în cadrul grupului de studii de la Colegiul național Sf. Sava, prima promoție de juriști fiind consemnată în anul 1854. La 25 noiembrie 1859, prin decret princiar, Facultatea de Drept devine instituție independentă, primul său decan fiind Constantin Bosianu. La 4/16 iulie 1864, prin Decretul nr. 765, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aprobă înființarea Universității din București, prin reunirea celor trei facultăți existente: Facultatea de Drept, Facultatea de Științe și Facultatea de Litere și Filozofie.

Facultatea de Drept a avut la începuturile ei 9 catedre, 9 profesori și 30 de studenți.

La 13 august 1866 – cursurile urmate în Facultate erau: drept roman, drept civil roman, procedura dreptului civil, drept penal și procedura dreptului penal, drept constituțional, drept administrativ și economie politică. Durata studiilor era de 4 ani.

În anul 1908 a fost decernat primul titlu de doctor în drept. Între anii 1921-1933, conform statisticilor vremii, 43.1% din studenții României Mari erau înscriși la Facultatea de Drept, în statistică fiind incluși studenții de la toate universitățile existente în România. Pentru instruirea unui număr așa de mare de studenți, la Facultatea de Drept din București s-a urmărit crearea unei baze materiale deosebite. Între anii 1934-1936, cu fondurile colectate la inițiativa decanului Nicolae Basilescu și cu subvenții din partea regelui Carol al II-lea și a ministerului de resort, s-a construit, după proiectele marelui arhitect Petre Antonescu, sediul actual, Palatul Facultății de Drept. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără strădania profesorilor, a absolvenților și a studenților acestei facultăți, constatare ce se regăsește și pe frontispiciul Aulei clădirii.

Din anul 1962, Facultatea de Drept a organizat cursuri postuniversitare în scopul perfecționării juriștilor din aparatul de stat, administrație și economie, cursuri care se organizează, pe alte baze, și în prezent. Din anul 1975, în spiritul specific acelei epoci, de unificare a activității de învățământ superior cu activitatea de cercetare științifică, decanul Facultății de Drept a început să asigure și conducerea Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, înființat în anul 1954, coordonare care s-a menținut până la începutul anului 1990.

În perioada 1968-1989, în cadrul Facultății de Drept au funcționat două secții: drept și drept economic-administrativ, cu un număr aproximativ de 120 studenți la prima secție și 30 la cea de-a doua, la cursuri de zi.

Din anul 1990, Facultatea de Drept și-a amplificat prestigiul de care se bucură. Numărul de studenți a crescut considerabil, iar cursurile sunt organizate în cadrul unui profil unic - Științe juridice, cu o unică specializare - Drept, 4 ani la cursuri de zi și 5 ani la cursuri cu frecvență redusă. Începând cu anul universitar 2004-2005 se organizează cursuri în sistemul de învățământ la distanță, renunțându-se la forma de învățământ cu frecvență redusă.

                                     

1. Studii

Domenii de licență: Drept.

Specializări: Drept ZI, ID.

Număr de cadre didactice titulare: 83

Număr de studenți: 2739

Număr de masteranzi: 183

Număr de doctoranzi: 162

Posibilități de încadrare:

Magistratură – judecători sau procurori;

Avocatură;

Notariat;

Consilieri juridici;

Consilieri pentru afaceri europene;

Consilieri în cadrul serviciului de probațiune;

Notari;

Profesori și/sau cercetători în cadrul învățământului universitar.

Absolvenții Facultății de Drept vor putea lucra în domeniul juridic ca judecători, procurori, avocați, magistrați, criminaliști, grefieri, executori judecătorești etc., în domeniul economico-financiar, în relațiile internaționale, în domeniul administrativ, în domeniul diplomatic, în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, în învățămînt etc. Mari personalități care au predat sau care s-au format aici: Gh. Costaforu, Constantin Bozianu, Vasile Boerescu, Nicolae Titulescu.

                                     

2. Măsuri radicale

După ce ministrul educației Mircea Dumitru a semnat în 2017 un ordin ce stabilește că diploma de licență se poate obține după una sau două probe, la alegerea facultăților, cu aprobarea Senatului, Facultatea de Drept a Universității din București a renunțat la lucrările de licență realizate pentru absolvirea studiilor, deoarece controlul antiplagiat este prea scump, softurile și bazele de date având prețuri de zeci de mii de dolari. În plus, acestea nu garantează că filtrează 100% eventualele fraude.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →