ⓘ Logică matematică

Număr Schröder–Hiparh

În combinatorică, numerele Schröder–Hiparh formează un șir de numere întregi care poate fi folosit pentru a enumera arborii planari cu un număr dat de noduri terminale, numărul de paranteze inserate într-o succesiune de caractere și numărul de moduri de împărțire a unui poligon convex în poligoane mai mici prin trasarea coardelor. Mai sunt numite numere super Catalan, numere Schröder mici sau numere Hiparh, după numerele Catalan ale lui Eugène Charles Catalan, numerele Schröder asemănătoare ale lui Ernst Schröder și matematicianul Hiparh din Grecia antică, despre care Plutarh afirmă că le ...

Suma cifrelor

În matematică, suma cifrelor unui număr natural într-o anumită bază de numerație este suma tuturor cifrelor sale. De exemplu, suma cifrelor numărului zecimal 9045 {\displaystyle 9045} este 9 + 4 + 5 = 18 {\displaystyle 9+4+5=18}.

Spațiu hiperbolic

În matematică, un spațiu hiperbolic este un spațiu omogen care are o curbură constantă negativă, unde în acest caz curbura este curbura secțională. Este geometrie hiperbolică în mai mult de 2 dimensiuni și se distinge de spațiile euclidiene cu curbură zero care definesc geometria euclidiană și de geometria eliptică, care au o curbură constantă pozitivă. Când este încorporat într-un spațiu euclidian de o dimensiune superioară, fiecare punct al unui spațiu hiperbolic este un punct șa. O altă proprietate distinctivă este cantitatea de spațiu conținut de o n -sferă în n -spațiul hiperbolic: în ...

                                     

ⓘ Logică matematică

Logica matematică este un subdomeniu al matematicii. Este de obicei divizată în următoarele subdomenii: teoria modelelor, teoria demonstrației, teoria mulțimilor și teoria recursivității. Cercetarea din domeniul logicii matematice a contribuit la, și a fost motivată de, studiul fundamentelor matematicii, dar logica matematică conține, de asemenea, și probleme ce aparțin matematicii pure, care nu sunt legate direct de fundamentele matematicii.

O temă unificatoare în logica matematică este studiul puterii expresive a logicii formale și a sistemelor de demonstrație.

Denumirile anterioare ale logicii matematice au fost cele de logică simbolică opusă logicii filosofice și metamatematică. Primul termen este încă folosit ca în Association for Symbolic Logic ⁠en), dar ultimul termen este folosit azi pentru a desemna anumite aspecte ale teoriei demonstrației.

George Boole este creatorul logicii simbolice moderne. In 1847 a subliniat izomorfismul diverselor tipuri de raționamente.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →