ⓘ Educație informală

                                     

ⓘ Educație informală

Educația informală este un termen generic, care înglobează, desemnează, semnalează, acea educație primită în afara instituțiilor de învățământ tradițional. Acest concept se referă la diferite forme de educație alternativă, cum ar fi:

  • Angajarea în muncă de la vârstă fragedă ucenicie la locul de muncă
  • Unschooling-ul și școlirea acasă
  • Autodidacticismul ⁠d autodidactica, studiere în maniera proprie

Educatorii informali plătiți sau neplătiți, lucrează cu mai multe clase diferite de indivizi și de grupuri, atât prin intermediul unor planuri sociale și a comunitare cât si prin intermediul diverselor instituții de bine public, de fundații,de organizații de caritate, etc Educația informală de fapt, apare, de asemenea, prin intermediul mass-media, precum și prin alte canale, after-school ⁠d -uri).

                                     

1. Educația formală, non-formală și informală

În domeniul de politică educațională, se distinge în mod frecvent între învățământ sau educație formal, informale și non-formal. Diferența dintre aceste categorii, și mai ales între ultimele două informale și non-formale, nu este întotdeauna clară, și se pretează la confuzie, dar dacă ne uităm înapoi la originea acestei distincții este posibil sa ne apropiem cât mai mult de înțelegerea acestei probleme.

La sfârșitul anilor șaizeci a început să se vorbească în arena relațiilor internaționale de o criză a politicilor educaționale, făcându-se referire la problemele economice și politice care le întâlneau multe țări in ce privește încercarea de a îmbunătăți și extinde sistemele tradiționale de educație educația formală. Se credea că aceste sistemele tradiționale nu vor reuși să se adapteze la rapidele schimbări socio-economice care aveau loc în multe din regiunile lumii. La începutul anilor șaptezeci, diverse organizații internaționale de dezvoltare au început să facă distincția între educație formală oficială, educație non-formală semi-oficiala și educație informală neoficială, nouă clasificare care venea a se adăuga altora deja existente, în domeniul educației.

În conformitate cu definițiile clasice, educația formală este împărtășită în școli, colegii și instituții de formare, în timp ce educația non-formală este asociată cu grupuri și organizații ale comunității și societății civile, iar educația informală acoperă tot ce rămâne neacoperit de primele două ; socializarea ⁠d ; jocuri ⁠d ; etc). În practică, datorită însăși naturii fenomenului educațional, granițele dintre categorii se amesteca cu ușurință, în special în ce privește granița dintre educația non-formală și educația informală, deși în linii generale primul exemplu este caracterizat prin a fi un proces educațional instituționalizat și de grup semi-oficial, în timp ce la al doilea exemplu procesul de învățământ nu este nici oficial, nici semi-oficial ci este complet ne-oficial. Această distincție tripartită a ajuns să fie asociată, în plus, cu o noțiune nouă, care, de asemenea, a apărut încă de atunci în domeniul politicilor educaționale: educație permanentă ⁠d sau "învățare pe tot parcursul vieții".

Educația informală este o alternativă care oferă posibilitatea dezvoltării proceselor de învățare non-convenționale și, uneori, mai efective, deoarece oferă diferite instrumente care nu sunt permise a se utiliza în educația formală și in educația non-formală, precum ca joaca, experiențele virtuale, tot soiul de jocuri.

Educația informală a fost recunoscută ca unul dintre cele mai bune moduri de a dezvolta abilități care necesită mai multă practică decât teorie, cum ar fi limbile străine, bucătăria, informatica, printre altele.

                                     

2. Referințe externe

  • Educația informală, Academia Națională de Științe.
  • Dincolo de Difuzare și de Pedagogia Tradițională: a Face Copii Documentar pentru Noul Peisaj mass-Media Master of Fine Arts Tezei, Știință și Istorie Naturală Film program, Montana state University.
  • Quelle education à l époque de la mondializare?: Educație formelle, non-formelle ou informelle, spațiul digital ForumEduc.
  • Formală vs. Informală Educație, WGBH.
  • Cercetare privind Învățarea în contexte Formale și Informale, National Science Foundation.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →