ⓘ Societate deschisă

Gara Țicău

Gara Țicău este o stație de cale ferată care deservește Ulmeni, județul Maramureș, România. Situată pe Magistrala CFR 400, este una din cele două gări din orașul Ulmeni, cealaltă fiind Gara Ulmeni Sălaj.

Gara Fersig

Gara Fersig este o stație de cale ferată care deservește Satulung, județul Maramureș, România. Situată pe Magistrala CFR 400, este una din cele două gări din comuna Satulung, cealaltă fiind cea din satul Satulung.

Gara Mireșu Mare

Comuna Mireșu Mare și satul Mireșu Mare au fost legate la rețeaua de cale ferată în 1889, odată cu inaugurarea liniei de cale ferată Jibou – Baia Mare. Calea ferată Jibou–Baia Mare face parte din Magistrala CFR 400 și are o lungime de 58 km. A fost construită ca o legătură feroviară între două linii deja existente: linie deschisă în 1884 de la Satu Mare către Baia Mare și linia pusă în funcțiune în 1890 de la Dej în maghiară Dés către Zalău în maghiară Zilah. S-a proiectat o legătură feroviară de la Jibou în maghiară Zsibó către Baia Mare, care să lege cele două căi ferate mai vechi. Lucră ...

Gara Ulmeni Sălaj

Gara Ulmeni Sălaj este o stație de cale ferată care deservește Ulmeni, județul Maramureș, România. Situată pe Magistrala CFR 400, este una din cele două gări din orașul Ulmeni, cealaltă fiind cea din satul Țicău.

Gara Satulung pe Someș

Gara Satulung pe Someș este o stație de cale ferată care deservește Satulung, județul Maramureș, România. Situată pe Magistrala CFR 400, este una din cele două gări din comuna Satulung, cealaltă fiind cea din satul Fersig.

Viaductul Vilvoorde

Viaductul Vilvoorde este un dublu viaduct rutier de pe drumul european E19 și o componentă cheie a inelului de autostradă R0 al Regiunii Capitalei Bruxelles. Viaductul supratraversează drumul național N 260, canalul maritim Bruxelles-Escaut, râul Senne, fosta fabrică Renault din Vilvoorde, drumul național N 1, liniile de cale ferată 25 și 27, șoseaua R22, precum și mai multe drumuri și străzi locale. Viaductul pornește din nordul extrem al Regiunii Capitalei Bruxelles și este situat pe teritoriul a încă două municipalități, Vilvoorde și Machelen. Conform registrului drumurilor și autostrăz ...

Spiridon Ilo

Spiridon Ilo, cunoscut și ca Spiro Ilo, Imperiul Otoman – d. 7 noiembrie 1950, Korçe, regiunea Korçe, Albania) a fost un om politic albanez, care este considerat unul dintre părinții fondatori ai Albaniei în calitate de semnatar al Declarației de Independență a Albaniei.

                                     

ⓘ Societate deschisă

Societatea deschisă este definită de filozoful austriac Karl Popper ca o societate în care "indivizii se confruntă cu decizii personale." Într-o asemenea societate, deciziile politice pot fi luate în mod rațional, în urma unor discuții argumentate. Popper identifică unele principii importante care stau la baza unei societăți deschise:

  • Contractualismul - statul ar trebui să funcționeze ca o înțelegere între indivizi care își garantează reciproc drepturile
  • Individualismul - indivizii sunt mai importanți decât grupul sau statul din care fac parte. Drepturile individuale nu vor fi sacrificate în favoarea intereselor de stat sau de grup.
  • Protecționismul - funcția principală a statului ar trebui să fie protejarea indivizilor împotriva abuzurilor care ar putea veni din partea unor indivizi mai puternici sau mai bine înarmați decât alții
  • Egalitarismul - indivizii trebuie să fie egali în fața legii, iar legea trebuie să nu discrimineze indivizii după apartenența la un grup sau altul
  • Umanitarismul - compasiunea pentru semenii noștri p.209

Conceptul de societate deschisă este descris în cartea "Societatea deschisă și dușmanii săi." În această carte, Karl Popper critică totalitarismul, fascismul, național-socialismul și comunismul, pe ideologii care au la origine filozofia lui Platon, a lui Hegel și a lui Karl Marx, mai ales afirmația lor privind caracterul de lege a evoluției istoriei vezi istoricism.

Conceptul de societate deschisă este opusul celui de societate închisă. Societatea închisă este definită ca o societate în care oamenii nu se consideră responsabili pentru deciziile lor personale. Deciziile personale sunt luate potrivit unor credințe magice, a unor credințe de "grup," și a unor credințe în predestinare.p.197

Într-o societate deschisă, instituțiile pot fi modificate în urma unor decizii raționale. Experimentând prin schimbări treptate, oamenii pot învăța să reformeze instituțiile statului fără să cauzeze suferințe inacceptabile semenilor lor.Cap.9 Într-o societate închisă, schimbările se încearcă să fie oprite sau controlate potrivit unor legi despre care se crede că ar guverna societatea umană.

Cel mai bun regim politic, după Popper, este democrația, pe care Popper o redefinește ca un regim unde este posibil ca cei care conduc statul să fie schimbați prin mijloace pașnice. Aceasta, și nu afirmația conform căreia majoritatea ar avea dreptate, este cel mai mare atu al democrației.

Statele industrializate occidentale sunt cele mai apropiate de conceptul unei societăți deschise.

Opusul societății deschise în modernitate este totalitarismul.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →