ⓘ Drept internațional

Transportul feroviar în Bosnia și Herțegovina

Operatorii feroviari din Bosnia și Herțegovina sunt succesori ai Căilor Ferate Iugoslave în interiorul granițelor țării, după independența față de Iugoslavia în martie 1992.

Festivalul Internațional de Film Alter-Native

Festivalul Internațional de Film "Alter-Native” este un festival internațional de film de scurtmetraj din România, care se desfășoară anual la Târgu Mureș. Fondat în 1992 și organizat în tradițional în Palatul Culturii de către Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar din Județul Mureș, festivalul a crescut de la an la an devenind unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din România.

Rezerva internațională

Rezervele internaționale sunt numerare și alte active de rezervă, cum ar fi aurul, deținute de o bancă centrală sau altă autoritate monetară, care sunt disponibile în principal pentru balanța plăților din țară, care influențează cursul valutar al monedei sale și care menține încrederea în piețele financiare. Rezervele sunt deținute într-una sau mai multe valute de rezervă, în prezent în mare parte dolarul american și, într-o măsură mai mică, euroul.

Robert Więckiewicz

Robert Więckiewicz este un actor polonez de film și televiziune. În 2013, a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Chicago pentru rolul pe care l-a interpretat în filmul Walesa regizat de Andrzej Wajda.

Richard Balint

Richard Balint este actor român de teatru, film și este pasionat de muzică și pictură. Richard Balint a studiat la Facultatea de Litere din cadrul Universității "Babeș – Bolyai” din Cluj–Napoca, la Catedra de Teatru, secția Actorie. Acesta a fost elevul profesorilor Cornel Răileanu și Cristina Pardansch. A absolvit facultatea în anul 1999. Richard Balint este căsătorit cu Victoria Balint, directoarea trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria, Oradea. Acesta este actor la Teatrul Regina Maria din Oradea și la Teatrul Național din Târgu Mureș.

                                     

ⓘ Drept internațional

Dreptul internațional reprezintă cadrul legislativ care reglementează relațiile între state sau între persoane sau entități de naționalități diferite. Textele definitorii pentru dreptul internațional sunt tratatele, convențiile și acordurile. Dreptul internațional poate fi împărțit în două categorii: dreptul internațional public și dreptul internațional privat. Atunci când se folosește expresia drept internațional se face, de obicei, referire la dreptul internațional public.

În mod tradițional, statele sunt singurele subiecte de drept internațional. Proliferarea organizațiilor internaționale în secolul XX și începutul secolului XXI a făcut, însă, ca și acestea să fie recunoscute ca subiecte de drept internațional. Dezvoltarea recentă a dreptului internațional umanitar, a drepturilor omului și a dreptului comercial internațional face ca indivizii și firmele să fie din ce în ce mai mult percepute ca subiecte de drept internațional, o situație care contrazice ordinea juridică tradițională. Din moment ce dreptul internațional reglementează mai mult decât simplele relații între state, ar trebui, poate, definit ca drept adoptat și aplicat la nivel internațional, în opoziție cu nivelul național.

Cazul Goodwin vs. Regatul Unit are în prim plan dreptul/obligația jurnalistului de a-și proteja sursa, drept care este o prerogativă a dreptului la informație, drept care coexistă cu libertatea de exprimare. Deci, după dimensiunea logică, dreptul/obligația jurnalistului de a nu divulga identitatea sursei se suprapune cu libertatea de exprimare. Dintr-o perspectivă juridică, libertatea de exprimare înseamnă și libertatea de a nu te exprima: după legătura "sine qua non” libertatea de exprimare nu ar exista fără libertatea de a nu exprima, dreptul la tăcere, extrapolat. Libertatea de a nu exprima/dreptul de a tăcea este în acest caz, dreptul de a nu divulga identitatea sursei. Pe acest suport se sprijină argumentele apărării reclamantului Goodwin în fața Curții Europene a Dreptului Omului CEDO.

                                     

1. Relația între dreptul internațional și dreptul intern

Coexistența dreptului internațional și a celui intern ridică problema unui eventual raport ierarhic: primează una dintre norme asupra celeilalte? Există două concepții teoretice:

  • cea dualistă, postulată de Heinrich Trieple și Dionisio Anzilotti. Dreptul internațional și cel intern formează două ordini juridice distincte, fără vreo relație de subordonare a uneia față de cealaltă. Separarea este posibilă pentru că una are ca subiecte statele și organizațiile internaționale, în timp ce cealaltă nu privește decât indivizii.
  • cea monistă: în cadrul organizării piramidale a normelor, teoretizată de Hans Kelsen, dreptul internațional primează asupra celui intern;
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →