ⓘ Suplimentul de cultură

Gara Statte

Gara Statte este o gară de pe linia 125, situată în cartierul Statte din orașul belgian Huy. Stația are patru linii, numerotate de la 5 la 8. Peroanele sunt situate în mare parte pe teritoriul comunei Wanze, însă clădirea gării se află în întregime pe teritoriul orașului Huy. De la această gară porneau fostele linii, acum în mare parte desființate din teren, 126 spre Ciney și 127 spre Landen. Odată cu desființarea lor, gara și-a pierdut rolul de nod feroviar. Statte este o stație feroviară a NMBS/SNCB deservită de trenurile InterCity IC, Omnibus L și de cele suplimentare pentru orele de vâ ...

Campania de desțelenire a lui Hrușciov

Campania de desțelenire din Uniunea Sovietică a fost un plan conceput de Nikita Hrușciov în 1953 pentru creșterea puternică a producției agriculturii sovietice, care să ducă la atenuarea crizei de alimente care afecta populația țării.

Lab-on-a-chip

Un laborator pe un cip este un dispozitiv care integrează una sau mai multe funcții de laborator pe un singur circuit integrat de numai milimetri până la câțiva centimetri pătrați pentru a realiza automatizarea și screening-ul de mare capacitate. LOC-urile pot manipula volume de fluide extrem de mici, până la mai puțin de pico-litri. Dispozitivele de laborator pe un cip sunt un subset al dispozitivelor de sisteme microelectromecanice și uneori sunt denumite "microsisteme de analiză totală". LOC-urile pot utiliza microfluidica, fizica, manipularea și studiul unor cantități infime de fluide. ...

                                     

ⓘ Suplimentul de cultură

Suplimentul de cultură este un supliment cultural săptămînal, realizat de Editura Polirom în colaborare cu Ziarul de Iași. Suplimentul de cultură apare sîmbăta și se distribuie gratuit împreună cu Ziarul de Iași și contra cost.

Conceput ca un săptămînal alert care să surprindă actualitatea din mediul cultural român și nu numai, pe o piață dominată de publicații culturale încă rigide, ce nu țin pasul întotdeauna cu evenimentele la zi, acesta este rezultatul eforturilor uneia dintre cele mai mari edituri din România – Editura Polirom – și a două cotidiene importante – Ziarul de Iași și Gazeta de Sud. Suplimentul. este difuzat la nivel național prin Rodipet, lanțurile de librării Humanitas și Cărturești.

Suplimentul de cultură este o publicație scrisă pentru cititorii săi – care în mare parte sînt cetățeni activi –, pe limba lor, adică într-un stil direct, fără ifose de mironosiță culturală. O revistă conectată la eveniment, care urmărește să își păstreze, deși apare săptămînal, prospețimea cotidianului. Își propune să ia pulsul în domeniul cultural și să pună laolaltă lideri de opinie, personalități culturale, profesioniști remarcabili.

                                     

1. Câteva evenimente organizate de Suplimentul de cultură

Centrul Cultural Francez din Iași și Suplimentul de cultură a organizat la Iași, pe 19 și 20 octombrie 2005, avanpremiera programului Les Belles Etrangeres. Au participat opt dintre cei mai importanți autori contemporani: Gabriela Adameșteanu, Ștefan Agopian, Dan Lungu, Simona Popescu, Cecilia Ștefănescu, Letiția Ilea, Gheorghe Crăciun și Ion Mureșan. Moderatorul întîlnirilor a fost Marina Constantinescu. Organizat anual de Centrul Național al Cărții, programul "Les Belles Etrangeres”, inițiat în 1987 de Ministerul francez al Culturii, s-a desfășurat în Franța între 14 și 26 noiembrie. "es Belles Etrangeres” presupune promovarea și descoperirea literaturii contemporane din alte țări. În cazul României, cei 12 autori selectați pentru a participa la program sînt: Gabriela Adameșteanu, Ștefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gheorghe Crăciun, Letiția Ilea, Dan Lungu, Ion Mureșan, Marta Petreu, Simona Popescu, Cecilia Ștefănescu și Vlad Zografi. O echipă condusă de Martine Grelle, comisar pentru "Les Belles Etrangeres", a filmat în România scurte momente cu scriitorii care au fost traduși și publicați de editurile franceze. Programul manifestărilor de la Iași a cuprins patru evenimente cu participarea scriitorilor invitați. Pe 19 octombrie, au fost organizate o conferință de presă și o dezbatere moderată de Marina Constantinescu, "Literatura română în spațiul occidental”. Pe 20 octombrie, scriitorii s-au întîlnit cu liceenii pasionați de literatură în sala de festivități a Colegiului Național "Mihail Sadoveanu”, iar Librăria Humanitas "Eugene Ionesco" a găzduit, în cadrul manifestării "Noaptea Librărilor”, lecturi publice și prezentări de carte.

Parteneriat cu Centrul Cultural Francez – Seminarul media "Cine ne sînt formatorii de opinie?"

Timp de două zile – pe 3 și 4 iunie 2006 – jurnaliști din Franța, Germania și România au discutat la Iași despre "influența mass media asupra opiniei publice", analizînd rolul formatorilor de opinie în cadrul tradiționalului seminar de jurnalism organizat de Centrul Cultural Francez, în parteneriat cu TVR Iași și, în acest an, cu "Suplimentul de cultură". La eveniment au participat Yves-Claude Llorca director pentru România al Agenției France Presse, Jean-Arnault Dérens, Armin Pongs jurnalist, editor din München, Alison Mutler corespondent-șef al Associated Press, Daniel Condurache profesor la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, Luca Niculescu redactor-șef la Radio Delta RFI, Alin Ionescu jurnalist la "Academia Cațavencu", Nicoleta Fotiade coordonator al Agenției de Monitorizare a Presei, Radu Ciobotea redactor-șef al Ediției de Vest a "Evenimentului Zilei", Toni Hrițac redactor-șef al "Ziarului de Iași" și Ștefan Susai jurnalist la Radio Delta RFI Iași și corespondent AFP.

                                     

2. Premii și distincții

Suplimentul de cultura a fost nominalizat la Gala Premiilor Clubului Român de presă la Premiul "Dumitru Tinu”, eveniment transmis pe 17 martie 2006, în direct de TVR 1.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →